Skivstångens historia

När vi idag tänker på en skivstång tänker vi oss vanligtvis en internationell variant med avtagbara viktskivor. Så har stängerna inte alltid sett ut och de har revolutionerats de senaste 200 åren.

Styrketräning i antika samhällen

Människan har förstått konceptet med styrketräning sedan urminnes tider. Troligtvis har hon därför använt olika sorters redskap och tyngder genom historien för att träna sina muskler. Frågan vi dock ställer oss här är när något som påminner om en skivstång först uppträdde.

Det finns belägg för att de flesta antika samhällen, såsom det egyptiska, kinesiska och indiska, sysslade med olika former av motståndsträning/styrketräning. Men det brukar ändå va de gamla grekerna som får titeln som träningens urmoder. Ett exempel är greken Milon från Kroton som levde på 500-talet före Kristus. Han var en flerfaldig mästare i brottning i bland annat de olympiska spelen och beskrivs som väldigt stor och oerhört stark.

Gamla hantlar
Föregångare till den moderna hanteln, bildkälla (1)

Enligt gamla berättelser ska Milon ha använt en tjur som ”skivstång” att träna med. Varefter tjuren växte blev vikten tyngre och detta kan sägas vara grunden till dagens progressiva styrketräning. Bortsett från tjuren hade Milon ytterligare 3 olika träningsredskap varav ett kan sägas vara en sorts föregångare till hanteln.

Nästa gång ett redskap liknande en skivstång nämns i historien är år 1569 i Italien. Det är renässansläkaren Hieronymous Mercurialis som i sin text ”De Arte Gymnastica Aput Anceintes” behandlar gymnastikliknande övningar och dess hälsoeffekter på kroppen.

I denna text nämner han och skissar även upp några redskap till övningarna. Även om dessa redskap inte direkt ser ut som den moderna hanteln finns det flera likheter och de kan ses som en sorts föregångare.

Skivstången börjar ta form på 1800-talet

Skivstång med klotformade vikter
Bildkälla (2)

På 1800-talet blir det allt vanligare med så kallade kraftkarlar och atleter. Dessa stora och starka män uppträde bland annat på cirkusar och varietéer.

Mellan 1828 och 1889 blev styrketräning och användandet av skivstänger omåttligt populärt. Främst var det kraftkarlar, atleter och militärer som använde sig av den nya träningsformen och vad vi idag anser vara den första modell av en ”riktig” skivstång.

Dessa skivstänger hade klotformade vikter i ändarna och man kunde därför inte justera vikten. Det fanns även liknande mindre hantlar med klotformade vikter i ändarna. Först var vikterna endast i trä, men på 1870-talet såldes det klotformade skivstänger av järn i tyska butiker.

Den moderna skivstången

Berg barbell
Den första moderna skivstången ”Berg Barbell” på OS 1928.

Amerikanen George Barker Windship påstod sig ha skapat en skivstång med avtagbara viktplattor någon gång mellan 1859 och 1865. Han dog dock några år senare och uppfinningen fick ingen spridning. Några decennier senare, år 1889, lanserades så den första skivstången med avtagbara viktplattor.

1928 brukar man säga att den moderna skivstången såg sitt första ljus. Denna skivstång var framtagen av tysken Kasper Berg och användes i de Olympiska sommarspelen 1928 vilket gav den internationellt genomslag.

Snart följde andra tillverkare i spåren och kopierade Berg’s populära skivstång. York Barbell company (som fortfarande finns) och Jackson Barbell startade massproduktion och försåg den breda massan med standardiserade effektiva skivstänger. Utseendemässigt har skivstängerna i stort sett inte förändrats sedan dess, även om många förbättringar och standardiseringar har gjorts.

Den kanske största innovationen som skett sedan Berg’s skivstång 1928 är svenska Eleikos intåg på marknaden. Deras bidrag var skivstänger med specialstål som hade en hållbarhet dåtidens stänger bara kunde drömma om.

Innan Eleiko kom in i bilden var det standard att skivstänger böjdes och gick sönder efter en tids hårt användande. Eleiko lanserade sin första stång 1963 och det var den första som kunde hålla en hel tyngdlyftningstävling utan att böjas!

York barbell
Reklam för en York skivstång från 30-talet. Bildkälla okänd.

Vill du hellre köpa en toppmodern skivstång, spana in vår guide och topplista. Ett annat bra tips är att köpa ett komplett skivstångsset, läs mer om dem här.

Referenser

  1. “From Milo to Milo: A History of Barbells, Dumbells, and Indian Clubs.” Jan Todd, Ph.D. 1995. Volume 3, Number 6. http://library.la84.org/SportsLibrary/IGH/IGH0306/IGH0306c.pdf
  2. A Brief History of the Barbell
  3. Where Did the Barbell Come From?