Curlstång

En curlstång är ett givet inslag på vilket gym som helst. En curlstång kan även kallas för EZ stång eller Z stång. De olika benämningarna kan användas växelvis i texten nedan.

Tricepsövning med en curlstång.

Vad använder man en curlstång till?

Precis som namnet antyder används de flitigt vid bicepcurls. Men en EZ stång är även mycket användbar vid tricepsträning. En klassisk och mycket bra tricepsövning man kan göra med en curlstång är tricepsextension bakom huvudet, liggandes på en bänk. Övningen går även att utföras stående eller sittandes. Den stående varianten kallas för French Press.

Vidare går det även att använda en curlstång som substitut till en vanlig skivstång. Till exempel kan man göra skivstångsrodd, militärpress och marklyft med sin Z stång. Dock är det inte lika optimalt i alla övningar och eftersom maxbelastningen är mycket lägre kan man inte köra lika tungt.

Det finns en del kritik mot användandet av curlstänger. Denna kritik är främst riktad mot användandet av stången vid bicepcurls. Vid tricepsövningar är det bara positivt att använda en EZ stång. Vad kritikerna oftast menar är att vid bisepscurls förespråkar de istället en rak stång. En sak som i alla fall är säker är att variation är bra.

Topplista EZ stång

I tabellen nedanför har vi presenterat de enligt oss bästa curlstängerna på marknaden. Vi har gått igenom utbudet i alla stora svenska butiker.

Master Fitness Curlstång Silver 50 mm
Bra curlstång
Bäst!
En riktigt bra EZ-stång från Master Fitness. Gjord i stål med ett nickelpläterat ytlager och en tolerans på 2,0%. Detta är det bästa köpet av 50 mm curlstång enligt oss!
Längd: 120 cm
Vikt: 9,3 kg
Ytterdiameter: 50 mm
Läs mer och köp på FitnessTemplet eller Sportgymbutiken!
Abilica Curlstång
Bra stång för bicepcurls
Prisvärd!
Vill du ha en internationell (50 mm) Z-stång är detta ett annat bra val.
Längd: 120 cm
Vikt: 8,5 kg
Ytterdiameter: 50 mm
Läs mer och köp på Sportgymbutiken, Träningspartner eller Sporttema!
Eleiko Curl Bar
En Z stång i världsklass
Eleiko har de bästa stängerna på marknaden. Har du höga krav på kvalité och egenskaper är detta stången du ska välja.
Längd: 132 cm
Vikt: 12 kg
Ytterdiameter: 50 mm
Läs mer och köp på CDON!
JTC Power 25 mm EZ stång
JTC Power EZ stång 25 mm
Prisvärd 25 mm stång!
En mycket prisvärd skolstång med Z utförande. Duger utmärkt till det lilla hemmagymmet utan jättestora krav. Helt enkelt mycket stång för pengarna! Säkerhetslås ingår.
Längd: 120 cm
Vikt: 7 kg
Ytterdiameter: 25 mm
Klicka här för att läsa mer och köpa på Sportgymbutiken!

Vi önskar er lycka till med köpet och träningen!