Hantlar

Något av det mest ikoniska och klassiska när det kommer till styrketräning, muskeluppbyggnad med mera är så klart träning med ett par hantlar. Hantelträning är också det kanske mest effektiva och mångsidiga sättet att bygga muskler på.

Vad är hantlar?

Hantlar på ett gym

De flesta vet nog vad ett par hantlar är för något. Men vi tänkte gå in lite mer i detalj på vad det finns för olika typer, skillnaden mot en skivstång med mera.

Olika typer av hantlar

De vanligaste varianterna som finns är följande:

  • Fasta: Dessa återfinns på vanliga stora kommersiella gym. Detta är helt enkelt en integrerad hantel som det inte går att justera vikten på. Har du en på 30 kg kan du alltså inte sänka vikten till 20 kg eller tvärtom. Man kan säga att detta är ett lyxalternativ, för det blir väldigt dyrt om du ska ha hantlar i alla vikter du behöver. Det passar dig med stor budget som vill bygga ett riktigt seriöst hemmagym. Alternativt kan man fokusera på att köpa fasta endast till de vikter man använder ofta (sina ”favoritvikter”).
  • Justerbara/Byggbara: Det klassiska alternativet för hemmaträning och hemgym. De består av en hantelstång samt viktskivor. Fördelen är att de är billiga och inte tar så mycket plats. Nackdelen är såklart att du hela tiden måste skruva loss och ändra mängden viktplattor när du vill ändra vikten och belastningen. Till exempel är det nästan omöjligt att köra dropsets med dessa.
  • Ställbara: En avancerad variant som är som en kombination av fasta och justerbara hantlar. De är integrerade i en enhet men du kan snabbt ändra vikt genom att sätta hanteln i ett ställ och vrida på ett hjul. Nackdelen är ett väldigt högt pris samt att de är mer otympliga, stora och instabila jämfört med främst fasta, men även justerbara hantlar.

Hantlar eller skivstång?

Vad är det då för skillnader mellan ett par hantlar och en skivstång? Vad är bäst? Det är så klart bara upp till dig att svara på, båda har sina fördelar.

Enkelt sagt kan man med hantlar göra fler mindre och isolerande övningar jämfört med en skivstång. Till exempel axellyft åt sidan och liknande, vilket inte alls går att göra med en skivstång. Detta gäller ju då även åt andra hållet och med en skivstång kan man göra lite fler större basövningar. Här tänker vi främst på marklyft och knäböj. Marklyft går ju att göra med hantlar, men en stång är att föredra. Knäböj blir dock riktigt svårt, läs omöjligt…

Det finns dock många likheter. En hel del övningar som ursprungligen brukar göras med skivstång, så som bänkpress och militärpress, kan även göras med hantlar. Det blir en viss skillnad i belastning, muskelkontakt och så vidare, men det kan ju vara både bra och dåligt (variation är alltid bra).

Vidare kan man träna de flesta muskelgrupper på liknande sätt, till exempel bicepcurls med hantlar/stång, triceps extension bakom huvudet och så vidare.

Bästa hantlarna att köpa?

Utbudet på den svenska marknaden är ganska stort. Var dock uppmärksam på att det ofta är väldigt högt tryck på dessa träningsprodukter, så de tar ofta slut i lager tyvärr.

Vilka hantlar som är bäst i test beror ju lite på vad du är ute efter. Men generellt sett tycker vi att ett justerbart/byggbart set är det allra bästa för hemmaträning. Det är billigt och tar lite plats. Nedanför har vi samlat en lista av några riktigt bra köp!

15-35 kg hantelset – Thunder Fitness

Bästa hantelset

Ett prisvärt och bra hantelset som kan byggas på upp till 27,5 kg per hantel!

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Thunder Fitness!

15 kg set – Gymstick

Justerbara hantlar som är riktigt bra

Ett basic set på totalt 15 kg som kan justeras upp och ned i vikt efter behov.

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Gymgrossisten!

Ställbar Hantel – Bowflex

Ställbara hantlar är bäst för dig med stor budget

Avancerade (och dyra) hantlar där man enkelt och snabbt ändrar vikt genom att sätta ner dem i det medföljande stället.

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Gymgrossisten!

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Träningspartner!

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Sportgymbutiken!

Runda fasta hantlar – Abilica

Fasta från Abilica

Fasta hex hantlar är perfekt så länge du inte behöver justera vikten.

Klicka här för att läsa mer och köpa hos Träningspartner!