Träningsbänk

Här på skivstången.se är såklart största fokus på skivstänger. Men för att få ut det mesta av sin skivstång kan man köpa till ytterligare tillbehör och träningsredskap.

En träningsbänk är ett av de allra mest effektiva redskapen att kombinera med en skivstång. Kombinerar du din träningsbänk och skivstång även med en skivstångsställning eller ett power rack har du i stort sett ett komplett gym!

Olika varianter av en träningsbänk

En träningsbänk kan komma i flera olika varianter med olika funktioner beroende på huvudsyftet. De olika modeller som finns är:

  • Ställbar träningsbänk. Detta är den ”vanliga” varianten och återfinns på alla kommersiella gym. Bänken kan justeras från plant läge till att vara en bänk med i stort sett vertikalt ryggstöd. Vissa ställbara bänkar har även möjlighet till inverterad lutning, d.v.s. att ryggstödets vinkel är negativ. Tack vare alla variationsmöjligheter är detta den helt klart bästa och mest populära träningsbänken.
  • Fixerad träningsbänk. Som ovan fast ryggstödet går inte att justera. En fast träningsbänk passar bäst om du vet att du endast ska använda den till övningar där ingen lutning krävs, till exempel bänkpress. En fördel med en fixerad bänk är att den kan vara billigare än en ställbar. Men har du planerat att köpa endast en träningsbänk för privat bruk rekommenderar vi starkt att köpa en ställbar.
  • Bänkpressbänk. En bänkpressbänk är en fixerad träningsbänk med integrerad ställning. Med andra ord är det en bänk och skivstångsställning (låg) som sitter ihop. Syftet är precis som det låter att träna bänkpress.
  • Ihopfällbar träningsbänk. En smart variant för de trångbodda, dessa bänkar kan likt en strykbräda fällas ihop helt.
  • Situpsbänk. Precis som namnet antyder är det en bänk man kan träna situps och mage på. De kan justeras från plant läge till inverterad lutning och har ett stöd där man kan låsa fast benen.
  • Sittbänk. En liten specialbänk som har ett uppfällt och fixerat ryggstöd. De är även mindre än en vanlig ställbar bänk i uppfällt läge. Ganska ovanliga.

Din guide till den bästa träningsbänken:

Vilken bänk som är ”bäst” beror såklart på vad du är ute efter, men generellt sett är en ställbar bänk det absolut bästa valet. De olika faktorer man bör titta på är:

  • Funktionalitet: Är den ställbar? Om ja, i hur många olika lägen? Finns det möjlighet till inverterad lutning? Kan lutningen på sitsen varieras?
  • Prestanda/maxvikt: Träningsbänkar tillverkas som allt annat i olika kvalité och hållbarhet. En billig bänk tål generellt sett lägre belastning och vice versa. Du vill inte ha en instabil och skranglig bänk om du väger mycket och kör tungt!
  • Pris: Kvalitetsmärken brukar kosta lite extra och det är det oftast värt, speciellt inom träningsredskap där man inte vill riskera haverier. Men med det sagt har vi alla en smärtgräns när det blir för dyrt.

Topplista 2024

Vi har gått igenom utbudet av träningsbänkar i de största och bästa träningsbutikerna i Sverige och letat upp de bänkar vi tycker är allra mest intressanta. Längre ner hittar du länkar till butikernas kompletta sortiment om du hellre vill leta själv. Observera att populära bänkar snabbt tar slut i lager!

#1 Thunder Fitness Flex S1

Bästa gymbänken från Thunder Fitness

Här har vi den bästa träningsbänken enligt oss. Det är en väldigt stabil bänk som även är mycket billig i relation till dess byggkvalité.

Både rygg och sits kan justeras i totalt 17 lägen och man kan ha lutande vinkel på ryggstödet. Den maximala användarvikten är hela 300 kg.

Läs mer och köp den på Thunder Fitness!

#2 Master Silver III

Master Silver II

Ryggstödet har inverterad lutning och är ställbart i 6 olika lägen. Den maximala användarvikten är 270 kg och med transporthjulen flyttar du bänken snabbt och smidigt.

Detta är helt enkelt en bänk som kommer stå pall för de flesta test! För att ta ett exempel, är du en man som väger cirka 80 kg kan du köra bänkpress med upp till 190 kg! Så det är helt klart en bänk man kan utvecklas med.

Läs mer och köp den på FitnessTemplet eller Gymgrossisten!

#3 Abilica Premium FID 2.0

Abilica premium fid 2.0 träningsbänk

Det är en uppdaterad version av den klassiska Premium FID bänken som funnits med i många år.

Variationsmöjligheterna är maximala: ryggstödet kan justeras i hela 7 olika lägen varav ett är inverterad lutning. Utöver detta är även sitsen ställbar. Maxvikten är 250 kg och priset tillräckligt lågt för att passa de flesta.

Läs mer och köp den på Träningspartner, Sportgymbutiken eller Sporttema!

#4 Master Fitness Bench X3

Master Fitness Bench X3

Denna bänk är bra tack vare stora variationsmöjligheter, hög maxvikt samt god kvalité.

Den maximala användarvikten är på hela 350 kg, man kan ha inverterad lutning, sitsen är ställbar och den har transporthjul. Denna bänk har helt enkelt precis allt man vill ha i en bra produkt.

Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner eller Sporttema!

#5 Abilica Träningsbänk – En billig fixerad bänk

En mycket billig bänk

Om du vill komma undan så billigt som möjligt utan att tumma för mycket på kvalitén är detta troligtvis ditt bästa val.

Nackdelen är en relativt låg maxvikt (160 kg) samt att den inte är ställbar. Men mycket billigare än så här blir det knappast om du vill köpa en träningsbänk från ett etablerat och välkänt märke.

Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner eller Sportgymbutiken!