Trap Bar och Hex Bar

Ett av de mer utstickande redskapen bland de fria vikterna på gymmet är den så kallade trap bar. Om du inte har sett den på något gym är det inte så konstigt eftersom den är relativt okänd och ovanlig. Därför kan det vara extra lockande att köpa en själv om man har ett eget litet hemmagym (eller stort..).

Vad är en trap bar?

Trap_bar_(horizontal)

Det är en, vanligtvis hexagonal, skivstång som används främst till marklyft. De kan även kallas för hex bar och ibland även shrug bar. Namnet trap bar härstammar från att de i början var utformade som en trapetsoid. Sedan insåg man fördelen att göra formen hexagonal istället. Detta ger större utrymme för användaren och därifrån kommer således namnet hex bar. (OBS uppdatering: andra källor anger att namnet ”trap bar” kommer från det ursprungliga användningsområdet, nämligen att träna muskeln trapezius). Stången patenterades 1985 av styrkelyftaren Al Gerard.

Fördelar med en hex bar

Marklyft

Den största fördelen är att du får stångens tyngdpunkt närmare kroppen och kan minska hävarmen. Med en rak stång är detta något man strävar efter, men som hindras av det enkla faktum att stången slår i benen. Med en centraliserad mittpunkt minskar du belastningen på ryggen/ländryggen. Däremot, lite förenklat sagt, ökar belastningen på knäna. Källa 1, källa 2.

Så har du problem med ryggen när du tränar marklyft kan det vara ett mycket bra och skonsamt alternativ! En annan vanlig anledning till att folk använder dem är att man inte behöver vara lika rörlig för att göra ett bra lyft. Många har problem med just rörligheten i marklyft (och knäböj) och det kan göra träningen mindre effektiv och skaderisken ökar. Med en hex bar tar man bort kravet på god rörlighet vilket kan vara guld värt då en övning som marklyft är ovärderlig.

Ska man då alltid föredra en trap bar?! Svaret på den frågan är såklart lite upp till var och en, men generellt torde det vara nej. Som vi nämnde ovan tränar man olika muskler med en vanlig rak skivstång och en trap bar. Och som man brukar säga är originalet bättre än kopian. Men med det sagt är ju variation alltid bra.

Troligtvis är de vanligaste anledningarna till att folk använder dessa stänger att de lätt får problem/ont i ryggen av en vanlig stång samt att de har dålig rörlighet och inte får till sina marklyft så bra. Så ur den synvinkeln är ju en hex bar bättre.

Var kan du köpa en bra trap bar?

Är du ute efter att köpa de bästa trap bar på marknaden kan vi rekommendera nedanstående tre modeller:

Master Fitness
En hex bar från Master fitness
Läs mer och köp på FitnessTemplet, Gymgrossisten eller Sportgymbutiken!
Abilica
Abilica stång
Klicka här för att läsa mer och köpa på Sporttema!
Multi Grip - Primal Strength
Trap bar multigrip Primal Strength
Klicka här för att läsa mer och köpa på Träningspartner.se!

Hoppas ni hittar en bra hex bar att köpa och lycka till med träningen! Här är lite vidare läsning och träningstips för den intresserade.