Vikter

Har man köpt en skivstång eller hantlar behöver man såklart vikter till dem också. Dessa kallas vanligtvis viktskivor eller ibland viktplattor.

Vad finns det för olika viktskivor?

Eftersom skivstänger och hantlelstänger finns i olika dimensioner måste det även finns passande viktplattor.

De vikter som finns är således:

  • Viktskivor 25 mm
  • Viktskivor 50 mm

(Det finns även 30 mm, men dessa tar vi inte upp här då de är relativt ovanliga). Observera att hantelstänger aldrig är så stora som 50 mm utan i stort sett alltid 25 mm.

Att tänka på när man ska köpa vikter

Viktplattor kan vara väldigt dyra. Detta kanske kan förbrylla många då det spontant känns som att det borde vara mycket billigt att tillverka. Det ska ju bara vara en ”vikt” liksom, inga avancerade konstruktioner. Men beroende på användningen kan ju en viktskiva släppas från höga höjder och behöva utstå kraftiga påfrestningar. Risken med en viktplatta av lägre kvalité är att den då kan spricka/gå sönder. Vidare blir priset även högt på grund av de stora fraktkostnaderna.

Viktskivor 25 mm i järn

Tränar man inte så seriöst och tar det lugnt är vår rekommendation att bara köpa billiga vikter. Det kan även vara mycket fördelaktigt att köpa ett komplett viktpaket istället för att köpa vikter separat. Tränar man dock tyngre och intensivare med många kraftiga golvsläpp bör man sikta på viktskivor av högre standard. Ett alternativ om man utför riktigt höga släpp är att köpa bumber vikter som är specialtillverkade för att klara detta.

Ett tips för dig som tänkt köpa både en skivstång och vikter på samma gång är att köpa ett färdigt skivstångsset. Oftast får du då ett mycket bättre pris än om du hade köpt allt separat. Ska du köpa hantlar är rekommendationen detsamma, men vanligtvis säljs hantlar alltid i ett grundläggande set, som du sedan kan bygga på.

Topplista bra viktplattor

I tabellen nedanför har vi letat upp de mest intressanta och prisvärda viktskivorna på den svenska marknaden. Det vi bland annat har tittat på är kilopris. Oftast är en 25 kg viktplatta billigare per kilo än en 1,25 kilos.

Viktskivor 50 mm
billiga vikter gummibeklädda
Bästa val av 50 mm Vikter!
Dessa 50 mm viktskivor från Master Fitness är både kvalitativa och billiga. Perfekt för dig som har lite krav på viktskivorna men ändå vill vara ekonomisk. Gummibeklädda och i snygg design.
Innerdiameter: 50 mm
Läs mer och köp på FitnessTemplet eller Gymgrossisten!
Skolviktskivor i järn 25 mm
billiga
Billiga 25 mm Viktplattor!
Är du ute efter billiga viktskivor är gjutjärn att föredra. Dessa 25 mm vikterna kommer från Abilica. Perfekt för dig med en tight budget.
Innerdiameter: 25 mm
Läs mer och köp på Gymgrossisten, Sportgymbutiken eller Träningspartner!
Insportline 50 mm Viktskivor
Prisvärda plattor.
Prisvärda!
Detta är ett annat bra och prisvärt alternativ om du är ute efter 50 mm vikter.
Vill du ha lite högre kvalité men ändå inte betala hutlöst mycket är de ett bra val. Dessa viktskivor från Insportline är gummibelagda och har smidiga handtag.
Innerdiameter: 50 mm
Klicka här för att läsa mer och köpa på Sporttema!
Eleiko Vulcano Discs
Billiga eleiko vikter
Billigaste Kvalitetsvikterna!
Eleiko är känt för sina kvalitativa skivstänger, men de gör även riktigt bra viktskivor. Detta är en billigare och mer prisvärd modell gentemot övriga sortimentet.
Innerdiameter: 50 mm
Klicka här för att läsa mer och köpa på CDON!
Eleiko Sport Training Discs
De bästa eleiko viktskivor.
Bästa Viktplattorna!
Vill du ha de bästa vikterna på marknaden ska du välja dessa från Eleiko. Detta är kvalitativa tävlingsskivor som är testade för 5000 golvsläpp. En 25 kilos viktskiva väger sällan mer än 10 gram över 25 kg.
Innerdiameter: 50 mm
Klicka här för att läsa mer och köpa på CDON!