Skivstångsställning

För att kunna använda en skivstång på bästa möjliga sätt är det riktigt fördelaktigt att ha en skivstångsställning. Här kommer vi presentera fakta, övningar, vad du ska tänka på vid ett köp samt vilka som är de bästa ställningarna på marknaden just nu.

Olika varianter av en skivstångsställning

Det finns lite olika varianter av skivstångsställningar. Till exempel finns det ställningar som är specifikt avsedda för bänkpress. En bänkpresställning har en fixerad bänk och maxhöjden på ställningen är ganska låg. Men man kan även med en ”vanlig” skivstångsställning köra bänkpress om man har en separat bänk.

Två andra varianter är så kallade power rack och half rack, det förstnämnda har som ni ser en egen undersida här på skivstången.se. Ett half rack är ett mellanting och kan sägas vara en extra stabil och säker variant av en skivstångsställning. Det som utmärker ett half rack är att du har två stycken säkerhetsstänger som fångar upp skivstången om du inte orkar lyfta upp den själv.

Med hjälp av ett half rack kan man till exempel köra tung bänkpress ensam helt riskfritt. Men man kan även köra tung knäböj och känna sig tryggare då stången fångas upp av säkerhetsstängerna om man inte orkar.

Vilka olika övningar kan man göra med en ställning?

power rack.

Många skivstångsställningar är väldigt flexibla. Allt som oftast kan du variera dem i både höjdled och bredd. En klassisk övning man kan göra i sin skivstångsställning är squats, på svenska knäböj. Då har man ställningen i ett högt läge.

Har man ställningen på en lägre nivå kan man addera en träningsbänk och vips har man en bänkpresställning. Har skivstångsställningen möjlighet att justeras i bredd kan man anpassa den till kortare stänger vilket ökar användningsområdet.

Modeller som är justerbara på bredden brukar man ofta kunna köra träna dips på. Större half rack har ofta en chinsstång överst. Vidare kan man justera sin ställning till ett väldigt lågt läge så skivstången precis kommer över markytan. Det är ett smidigt sätt att ta på/av vikter när man kör tunga marklyft.

Att tänka på vid köp

Om du funderar på att köpa en skivstångsställning eller ett half rack är det viktigt att du tänker efter ungefär hur mycket vikt du kommer använda som mest. Det finns billiga ställningar som har ganska lågt angivna maxbelastningar på runt 100 kg.

Att riskera ett haveri när du kör till exempel bänkpress är något du verkligen vill undvika. Självklart är dessa maxbelastningar väl tilltagna, men desto lägre kvalitet desto instabilare brukar de också vara.

Skivstångsställning och Half Rack – Bästa modellerna

I tabellen nedanför har vi letat upp de olika ställningar vi tycker är mest intressanta och prisvärda.

Master Fitness Basic
Master basic ställning
Bästa val!
Detta är en mycket prisvärd ställning som ändå räcker till mycket bra för de allra flesta!
Höjd: 165 cm
Bredd: 160 cm
Maxbelastning: 150 kg
Läs mer och köp på FitnessTemplet eller Gymgrossisten!
Master ställning Maxi
Den mest prisvärda ställningen.
En riktigt kraftig ställning för pengarna man betalar. Går utmärkt att använda till knäböj, bänkpress och mycket annat. Det går även att utföra dips tack vare handtagen.
Maxbelastning: 300 kg
Läs mer och köp på FitnessTemplet, Gymgrossisten eller Sportgymbutiken!
Abilica skivstångsställning
Abilica skivstångsställning
En ställning från Abilica. Den räcker så länge man inte kör jättetungt. Den är också utrustad med handtag så man kan köra dips.
Höjd: 105-142 cm
Bredd: 55-115 cm
Maxbelastning: 150 kg
Läs mer och köp på Gymgrossisten, Träningspartner eller Sportgymbutiken!
Skivstångsställning Silver II
Kraftig ställning!
En riktigt kraftig ställning med optimal lutning. Plus i kanten för upphängning av vikter på sidorna!
Maxbelastning: 300 kg
Läs mer och köp på Sportgymbutiken!
PS: En liknande modell från Inspire Fitness kan du spana in här.
Master Silver I
Det bästa half rack just nu
Bästa Half Rack!
Har du höga krav och kör tungt är detta valet för dig! Detta half rack kan utgöra stommen i ett bra hemmagym. Förutom knäböj, bänkpress och andra övningar med en skivstång kan du utföra chins med greppet överst.
Maxbelastning: 600 kg
Läs mer och köp på Gymgrossisten eller Sportgymbutiken!

Vi önskar er lycka till med köpet och framtida träning!